Puust ja punaseks – kellelt osta elektrit ning gaasi ja kuidas vahetada teenusepakkujat?

Kuidas valida elektri ja gaasi pakkujat

Sisukord:

[toc]

Puust ja punaseks – kellelt osta elektrit ning gaasi ja kuidas vahetada teenusepakkujat?

Suur osa eestlasi ei ole enda elektri- ning gaasimüüjat kunagi vahetanud, kuna arvatakse, et hinnaerinevused on väga väikesed. Tarbijavõrdlusportaalid elektrihind.ee ning gaasihind.ee on erinevate pakkujate hindu võrrelnud juba 7 aastat ja hinnad erinevad kohati kuni 30%. Toome siinkohal välja erinevate teenusepakkujate pakettide hinnad, et igaüks saaks võrrelda neid enda teenusepakkuja hindadega. Lisaks tuletame meelde, et teenusepakkujat saavad vahetada kõik kliendid igal ajahetkel lisakuludeta ning vahetus võtab aega 10 minutit.

Üle-eestiliselt pakub elektrit 7 müüjat ning valida saab erinevate pakettide vahel, enamlevinud on börsipakett ning fikseeritud pakett. Viimase puhul fikseeritakse elektri hind enamasti 12 kuuks tähtajalise lepinguga. Elektrihind.ee võrdlus näitab, et hetkel on aastane hinnaerinevus kõige kallima ning kõige odavama börsipaketi vahel 25 € (11%), fikseeritud pakettide erinevused on aga isegi 54 € (25%).

Gaasi pakub täna üle-eestiliselt 4 müüjat ning paketid jagunevad muutuv, fikseeritud ja gaasibörsiga seotud pakettideks. Gaasihind.ee võrdlus näitab, et hetkel on hinnaerinevus kõige kallima ning kõige odavama muutuvpaketi vahel 70 € (50%).

Võrdlusportaalide asutaja Kert Valbeti sõnul ei ole paljud eestlased teenusepakkujaid võrrelnud, kuna arvatakse, et hinnaerinevused on väga väikesed. “Elektri ning gaasi kvaliteet on kõigil müüjatel sama, mispärast on hind valiku tegemisel üks kõige olulisem kriteerium. Ometi ei kipu inimesed kas mugavusest või teadmatusest just nende teenuste hindu võrdlema ning paketti soodsama vastu välja vahetama. Tegelikult on mõistlik müüjate hindu vähemalt kord aastas võrrelda ning vajadusel pakkujat vahetada, kuna hinnaerinevused võivad olla kohati isegi 30% ning müüja vahetamine on Eestis turvaline ja lihtne – see võtab aega 10 minutit. Vahetada saavad ilma lisakuludeta müüjat kõik kliendid, ka need, kes on sõlminud tähtajalise lepingu fikseeritud paketi puhul, mingeid lisatasusid või leppetrahve ei kaasne ning teenus vahepeal ei katke. Teenusepakkuja vahetus võib korteri puhul tähendada paarikümne eurost kokkuhoidu ning eramus on võit kordades suurem,” sõnas Valbet.

Valbet lisab, et reeglina teevad müüjad lahkuvale kliendile ka kohe tagasiostu pakkumise ning seega saavad kliendid soodsama hinna ka vana müüja juurest lahkumata.

Milline on hetkel soodsaim elektripakett?

  • Soodsaim börsipakett, Eesti keskmise tarbija näitel, on Imatra Elektri pakett, mille kulu oleks 213 eurot aastas (marginaaliga 0.18 s/kWh, kuutasu 0 €, tegemist kanalipõhise kampaaniahinnaga). Sarnasesse suurusjärku jäävad veel ka 220 Energia, Alexela ja Eesti Gaasi paketid – need olid aasta lõikes üksnes kuni paar eurot Imatra Elektri omast kallimad. Kõige kallim pakkujatest on aga Eesti Energia, mille börsipaketi kulu oleks 238 eurot aastas. See on soodsaimast pakkujast 25 eurot kallim ja mõjutatud ennekõike 1,99-eurosest fikseeritud kuutasu komponendist. Peab arvestama, et kuna Eesti Energial pole läbipaistvat hinnastamist ning hind sõltub tarbijast, siis võib see erineda võrdluses kasutatud hinnast.
  • Fikseeritud hinnaga pakettidest on soodsaim 220 Energia pakett, mille aastane hind on 217 eurot (päevane tariif 6.79 s/kWh, öine 5.79 s/kWh). Fikseeritud hinnaga pakettidest aga kõige kallim on Eesti Gaasi pakett aastase kuluga 271 eurot. See on aga kõige soodsamast paketist 54 euro võrra kallim. Ka Eesti Gaasil pole läbipaisvat hinnastamist, nende pakettide hind sõltub tarbijast ja võib seepärast erineda võrdluses kasutatud hinnast.

Kes pakub Eestis gaasi kõige soodsamalt?

  • Eesti keskmise tarbija näitel pakub soodsaimat muutuv või börsihinnaga paketti 220 Energia aastase kuluga 141 eurot (gaasihind 2.07 senti/kWh). Kõige kallim pakett on Energate’il kuluga 211 eurot aastas. See hind on soodsaimast variandist 70 eurot kallim. Börsihinnaga pakette pakuvad täna turul üksnes Alexela ja 220 Energia ja need on sarnased muutuvpakettidega, kuna muutuvad igakuiselt.
  • Fikseeritud hinnaga pakettidest on soodsaim 220 Energia pakett aasta kuluga 182 eurot (gaasihind 2.85 senti/kWh). Hetkel pakub fikseeritud pakette ainult kaks gaasimüüjat (220 Energia ja Eesti Energia), kallim neist on Eesti Energia pakett aasta kuluga 213 eurot, olles soodsaimast 30 eurot kallim.

Kuidas käib elektri- ja gaasimüüja vahetamine?

Elektri- kui ka gaasimüüja vahetamise protsess on suurematel müüjatel veebipõhine, võtab aega kümme minutit ja on tarbijatele tasuta. Vahetusprotsessiga ei teki elektri- või gaasitarne katkestusi ning uus müüja lõpetab vana lepingu tarbija eest ise. Müüja vahetus toimub enamasti järgmise kuu algusest, aga hiljemalt ülejärgmise kalendrikuu vahetumisel.

Elektrihind.ee ja gaasihind.ee kuuluvad Võrdle.ee võrdlusportaalide võrgustikku, mis aitavad Eesti inimesel teenuste võrdlemisel paremaid otsuseid teha. Tegevust alustati 2012.a elektrituru avanemisel elektripakettide võrdlemisega, siis laieneti liiklus- ja kaskokindlustuse valdkonda ja 2019 jaanuarist tulime turule Eesti esimese finantsinspektsiooni poolt litsentseeritud tarbimislaenude maaklerteenusega. Täna jõuame 140 000 külastajani aastas.

Avaldatud:
16 December, 2019

Märksõnad:
, ,

« Kõik postitused

Elektrihind.ee on Konkurentsiameti usaldusmärgisega võrdlemisvahend.
{{ 'nl_slogan' | translate }}
{{ 'nl_help' | translate }}
{{ 'nl_agreed_require' | translate }}

{{ 'nl_thanks' | translate }} {{ 'nl_thanks_close' | translate }}

Meid on kajastanud

© 2024 Elektrihind.ee

[email protected]