Iga-aastane elektri ning gaasi turuhindade võrdlus

Iga-aastane elektri ja gaasi turuhindade võrdlus

Sisukord:

[toc]

Iga-aastane elektri ning gaasi turuhindade võrdlus – elektrimüüjate hinnad erinevad kuni 30% ning gaasimüüjate hinnad kuni 46%

Elekter ja gaas on kõigil teenusepakkujatel sama kvaliteediga ning seetõttu on mõistlik langetada valik tootetingimuste, tootmisviisi ja soodsama hinna järgi. Tarbijavõrdlusportaalid elektrihind.ee ning gaasihind.ee on erinevate pakkujate hindu võrrelnud juba 8 aastat. Toome siinkohal välja erinevate teenusepakkujate pakettide hinnad, et igaüks saaks võrrelda neid enda teenusepakkuja hindadega. Elektri ning gaasi hindade võrdlemine ja müüja vahetamine võtab aega 10 minutit ning teenusepakkujat saavad vahetada kõik jaekliendid igal ajahetkel.

Üle-eestiliselt pakub elektrit 7 müüjat ning valida saab erinevate pakettide vahel, enamlevinud on börsipakett ning fikseeritud pakett. Viimase puhul fikseeritakse elektri hind enamasti 12 kuuks tähtajalise lepinguga. Elektrihind.ee võrdlus näitab, et hetkel on aastane hinnaerinevus kõige kallima ning kõige odavama börsipaketi vahel 26 € (17%), fikseeritud pakettide erinevused on aga isegi 62 € (30%).

Elektri hind sõltub ka selle tootmisviisist ehk kas tegemist on taastuvatest või taastumatutest allikatest toodetud elektriga, enamus tootjaid pakub mõlemat varianti.

Gaasi pakub täna üle-eestiliselt 4 müüjat ning paketid jagunevad muutuv, fikseeritud ja gaasibörsiga seotud pakettideks. Gaasihind.ee võrdlus näitab, et hetkel on hinnaerinevus kõige kallima ning kõige odavama muutuvpaketi vahel 77 € (40%), fikseeritud pakettide hinnaerinevus on 52 € (46%).

Võrdlusportaalide asutaja Kert Valbeti sõnul saavad müüjat lisakuludeta vahetada kõik kliendid ning soodsama hinna võib saada ka endise teenusepakkuja juures. “Ka tähtajalise lepingu sõlminud fikseeritud paketi kasutajad saavad pakkujat vahetada lisatasusid ning leppetrahve kartmata – kõigil jaeklientidel on õigus vabalt valida meelepärane teenusepakkuja. Sageli teevad müüjad lahkuvale kliendile ka tagasiostu pakkumise ning nii saavad kliendid tihti soodsama hinna ka vana müüja juurest lahkumata, mistõttu on müüja vahetamise protsessi läbimine igal juhul kasulik,” lisas Valbet.

Milline on hetkel soodsaim elektripakett?

  • Soodsaim börsipakett, Eesti keskmise tarbija näitel, on 220 Energia pakett, mille kulu oleks 154 eurot aastas (marginaaliga 0.179 s/kWh, kuutasu 0 €). Sarnasesse suurusjärku jäävad veel ka Imatra Elekter, Alexela ja Eesti Gaasi paketid – need olid aasta lõikes üksnes kuni paar eurot 220 Energia omast kallimad. Osadel neist on paketi sees ka ühine arveldus Elektrileviga. Kõige kallim pakkujatest on Eesti Energia, mille börsipaketi kulu oleks 180 eurot aastas. See on soodsaimast pakkujast 26 eurot kallim ja mõjutatud ennekõike 1,99-eurosest fikseeritud kuutasu komponendist. Peab arvestama, et kuna Eesti Energial pole läbipaistvat hinnastamist ning hind sõltub tarbijast, siis võib see erineda võrdluses kasutatud hinnast.
  • Fikseeritud hinnaga pakettidest on soodsaim 220 Energia pakett, mille aastane hind on 210 eurot (päevane tariif 6.4 s/kWh, öine 5.7 s/kWh). Fikseeritud hinnaga pakettidest aga kõige kallim on Eesti Gaasi pakett aastase kuluga 272 eurot. See on aga kõige soodsamast paketist 62 euro võrra kallim. Ka Eesti Gaasil pole läbipaisvat hinnastamist, nende pakettide hind sõltub tarbijast ja võib seetõttu erineda võrdluses kasutatud hinnast.

Kes pakub Eestis gaasi kõige soodsamalt?

  • Eesti keskmise tarbija näitel pakub soodsaimat muutuv või börsihinnaga paketti 220 Energia aastase kuluga 117 eurot (gaasihind 1.83 senti/kWh). Kõige kallim pakett on Eesti Gaasil kuluga 194 eurot aastas. See hind on soodsaimast variandist 77 eurot kallim. Börsihinnaga pakette pakuvad täna turul üksnes Alexela ja 220 Energia, need on sarnased muutuvpakettidega ning muutuvad igakuiselt.
  • Fikseeritud hinnaga pakettidest on soodsaim 220 Energia pakett aasta kuluga 115 eurot (gaasihind 1.79 senti/kWh). Hetkel pakub fikseeritud pakette ainult kaks gaasimüüjat (220 Energia ja Eesti Energia), kallim neist on Eesti Energia pakett aasta kuluga 167 eurot, olles soodsaimast 52 eurot kallim.

Kuidas käib elektri- ja gaasimüüja vahetamine?

Elektri- kui ka gaasimüüja vahetamise protsess on suurematel müüjatel veebipõhine, võtab aega kümme minutit ja on tarbijatele tasuta. Vahetusprotsessiga ei teki elektri- või gaasitarne katkestusi ning uus müüja lõpetab vana lepingu tarbija eest ise. Müüja vahetus toimub enamasti järgmise kuu algusest, aga hiljemalt ülejärgmise kalendrikuu vahetumisel.

Elektrihind.ee ja gaasihind.ee kuuluvad Võrdle.ee võrdlusportaalide võrgustikku, mis aitavad Eesti inimesel teenuste valimisel paremaid otsuseid teha. Tegevust alustati 2012.a elektrituru avanemisel elektripakettide võrdlemisega, siis laieneti liiklus- ja kaskokindlustuse valdkonda ja 2019 jaanuarist avati Eesti esimese finantsinspektsiooni poolt litsentseeritud väikelaenude maaklerteenus. Täna aitame iga kuu kümneid tuhandeid Eesti inimesi enda teenusevaliku tegemisel.

Avaldatud:
13 November, 2020

Märksõnad:
, ,

« Kõik postitused

Elektrihind.ee on Konkurentsiameti usaldusmärgisega võrdlemisvahend.
{{ 'nl_slogan' | translate }}
{{ 'nl_help' | translate }}
{{ 'nl_agreed_require' | translate }}

{{ 'nl_thanks' | translate }} {{ 'nl_thanks_close' | translate }}

Meid on kajastanud

© 2024 Elektrihind.ee

[email protected]