2021. septembriga võrreldes on fikseeritud hinnaga elektripaketid kallinenud ligi 35%, möödunud aasta septembriga võrreldes ligi 145%

Fikseeritud hinnaga elektripaketid on kallinenud

[toc]

Tarbijad seisavad täna valiku ees – kas fikseerida hind kõrgete elektrihindadega või loota olukorra normaliseerumisele ning liituda börsipaketiga. Erapooletu võrdlusportaali looja Kert Valbeti sõnul võib hinnatundlik tarbija, kes täna südamerahu huvides ja õigustatult fikseerib kallinemise kartuses suhteliselt kõrge hinnaga elektri, igal ajal 30-päevase etteteatamisega vahetada enda paketi asjaolude muutudes soodsama fikseeritud hinna või börsipaketi vastu. Valbet on seisukohal, et kui tarbijat börsipaketi hinnakõikumised ja viimase aja rekordid finantsiliselt palju ei mõjuta, võib ta börsipaketti jääda, kuna pikemas perspektiivis on see olnud soodsam ning eeldatavasti on seda ka tulevikus.

Toome siinkohal hetke soodsaima fikseeritud paketi näite, kus hinna muutused on näidatud graafikuna. Lisame, et soodsaima börsipaketi marginaal oli paar kuud tagasi 0,18 senti/kWh ning täna on see 0,23 senti/kWh, ehk hind on tõusnud 27%:

Hetke soodsaim fikseeritud elektripakett on Elektrumi Kasulik Klõps, kus päevane hind käibemaksuga on 16.94 senti/kWh ja öösel 13.54 senti/kWh – selle paketi keskmine ühikuhind on 15.24 senti/kWh koos käibemaksuga. Graafikul on näidatud sama paketi hind aasta tagasi ja täna, kus paketi hind on 145% kõrgem (täna 15.24 senti/kWh, aasta tagasi 6.23 senti/kWh) aastataguse ajaga võrreldes.

Huvitav on asjaolu, et kuu aega tagasi oli elektri hind isegi tänasest kallim, mis näitab müüjate tulevikuvaadete erakordset muutumist ühe kuu vältel.

Antud paketi hinnaajaloo graafik on interaktiivselt saadaval ka kõigi teiste pakettide juures elekrihind.ee võrdlusportaalis.

Elektrihind.ee asutaja Kert Valbeti sõnul sõltub fikseeritud ja börsipakettide vahel valiku tegemine tarbija rahakoti võimest suuremaid kõikumisi taluda. “Kui tarbija on hinnakõikumiste osas tundlik, tasub võrrelda fikseeritud pakettide hindu turul ning sõlmida soodsaim fikseeritud leping. Siinkohal on oluline meeles pidada, et kui liitute fikseeritud hinna paketiga tänaste kõrgete hindade juures, tuleb kevadel uuesti hindu kontrollida ja olulise languse korral paketti vahetada – seda saab vajadusel teha igal ajal tasuta ning ei ole vahet, millise paketi valite või millise lõpetate. Kui aga hinnakõikumised ja viimase aja elektrihinna rekordid on finantsiliselt talutavad, võib otsustada börsipaketi kasuks, kuna pikemas perspektiivis on see olnud soodsam ning eeldatavasti on seda ka tulevikus,” sõnas Valbet.

Kuidas käib elektrimüüja vahetamine?

Elektri- kui ka gaasimüüja vahetamise protsess on suurematel müüjatel veebipõhine, võtab aega kümme minutit ja on tarbijatele tasuta. Ka kindlaks perioodiks sõlmitud fikseeritud lepingu saab lihtsasti ning lisakuludeta lõpetada ja alustada uut kasvõi igal kuul. Vahetusprotsessiga ei teki elektri- või gaasitarne katkestusi ning uus müüja lõpetab vana lepingu tarbija eest ise. Müüja vahetus toimub enamasti järgmise kuu alguses.

Elektrihind.ee on 2012 aastal loodud erapooletu võrdlusportaal, mis aitab Eesti inimesel elektri pakettide valikul paremaid otsuseid teha.

Avaldatud:
20 December, 2021

Märksõnad:
, , , , ,

« Kõik postitused

Elektrihind.ee on Konkurentsiameti usaldusmärgisega võrdlemisvahend.
{{ 'nl_slogan' | translate }}
{{ 'nl_help' | translate }}
{{ 'nl_agreed_require' | translate }}

{{ 'nl_thanks' | translate }} {{ 'nl_thanks_close' | translate }}

Meid on kajastanud

© 2024 Elektrihind.ee

[email protected]