Elektripakettide võrdlemine on kasvanud hüppeliselt, kuid endiselt kasutab 200 000 tarbijat kallimat universaal- ja üldteenust

Tänavu kevadel Konkurentsiametilt usaldusmärgise saanud võrdlusportaali Elektrihind.ee keskkonnas võrdlevad pakette ning teenuse pakkujaid keskmiselt ligi 100 000 külastajat kuus, mis on üle kahe korra enam aastataguse ajaga võrreldes, kuid endiselt kasutavad paljud tarbijad kallimat universaal- ja üldteenust. Portaali juhi Birgit Jõgeva sõnul näitab võrdlejate kasv elektri hinna olulisust inimeste kuludes ning kuna võrdlemine on tasuta ja energia puhul loeb ennekõike hind, siis on see lihtne ja mõistlik kokkuhoiu koht. Samas on tema sõnul üllatuslik, et kuigi üld- ja universaalteenuse kallidusest on palju räägitud, pole suur hulk tarbijaid ikka veel soodsamaid pakette valinud.

Võrdlusportaali kasutamine kasvas elektrihindade tõusuga – kui möödunud aasta aprillis külastati portaali 176 000 korral, siis tänavu aprillis kasutati Elektrihind.ee teenuseid juba 400 000 korral. Kuna elekter on kõigil müüjatel kaubana sama kvaliteediga, siis saabki määravaks hind ning sellest johtuvalt teevad inimesed ka oma valiku.

Täna on võrdluses üle 70 paketi ning võrdlused lähtuvad kliendi tarbimisharjumustest. Et pilt oleks selge ja võimalikult lihtne, sisaldavad kõik portaalis võrreldavad hinnad lisaks käibemaksule ka muid lisakulusid, nagu näiteks käibemaks, kuutasu, ühisarve, kindlustus jne.

Elektrihind.ee juhi Birgit Jõgeva sõnul kasvas huvi elektripakettide võrdlemise osas juba möödunud aastal seoses elektrihindade plahvatusliku tõusuga ning jätkab ilmselt kasvamist nüüd seoses usaldusmärgise saamisega. „Elu on täna selline, et inimesed otsivad kokkuhoiukohti ning elekter on kindlasti üks olulisi kulusid. Kuna müüjate ja pakettide võrdlemine on tasuta ning see võib viia olulise kokkuhoiuni, siis ongi inimesed nõus need mõned minutid kulutama ja teevad seda keskmiselt neli korda aastas, et elektrituru hindade ja muutustega kursis olla ning veenduda elektrimüüja ja paketi sobivuses. Samas on meil täna ikka veel 200 000 universaal- ja üldteenuse klienti, kes maksavad elektri eest rohkem kui vaja. Turul on mitmeid elektripakette, mis on universaalteenusest hinnalt ja tingimustelt oluliselt paremad, seega soovitan kindlasti kallima teenuse kasutajatel võrrelda hindu ja tingimusi ning valida mõistlikum pakett,” sõnas Jõgeva.

Jõgeva lisab, et Konkurentsiameti väljastatud usaldusmärgis kasvatab võrdlusportaali kasutust ilmselt veelgi. „Elektrihinna võrdlusportaal on tegutsenud juba üle kümne aasta ning on hea meel tõdeda, et meie erapooletut ning objektiivset portaali on nüüd ka Konkurentsiamet tunnustanud usaldusmärgisega. See tähendab siis seda, et Konkurentsiamet veendus meie erapooletuses ja selles, et kõik vajalik info võrdlemiseks on kodulehel olemas. Arendame pidevalt platvormi eesmärgiga lihtsustada lõpptarbija jaoks seda keerulist maailma. Täna on elektrimüüjatele pandud nõue, et nad peavad oma hinnainfo meile edastama koheselt iga muutuse korral,“ lisas Jõgeva.

Konkurentsiameti energia- ja taristuosakonna juhataja Margus Kasepalu sõnul on võrdlemisvahend väiksematele tarbijatele tõhus abimees turul tehtavate energiapakkumiste eeliste hindamiseks. „Varem esitasid ainult osad elektrimüüjad andmeid võrdlemisvahendile. Nüüd tekib kõigil elektrimüüjatel kohustus saata oma kõigi pakutavate elektripakettide andmed usaldusmärgisega võrdlemisvahendi käitajale,“ ütles Kasepalu. Lisaks sellele peavad elektrimüüjad teavitama tarbijaid kõigist kättesaadavatest usaldusmärgisega võrdlemisvahenditest oma elektrimüügi arvetel.

Elektrihind.ee on Eestis esimene ja ainuke võrdlusportaal, kellele omistati Konkurentsiameti poolt usaldusmärgis. Usaldusmärgisega kinnitab Konkurentsiamet, et portaalis jagatav teave on usaldusväärne, erapooletu ja läbipaistev.

Konkurentsiameti pressiteadet saab lugeda siit: Konkurentsiamet andis portaalile www.elektrihind.ee usaldusmärgise | Konkurentsiamet

Avaldatud:
16 June, 2023

Märksõnad:
, , , ,

« Kõik postitused

Elektrihind.ee on Konkurentsiameti usaldusmärgisega võrdlemisvahend.
{{ 'nl_slogan' | translate }}
{{ 'nl_help' | translate }}
{{ 'nl_agreed_require' | translate }}

{{ 'nl_thanks' | translate }} {{ 'nl_thanks_close' | translate }}

Meid on kajastanud

© 2024 Elektrihind.ee

[email protected]