Milline on börsipakettide hinnatase praegu ja kuidas leida soodsaim?

Viimaste uudiste valguses on Elektrihind.ee poole pöördunud mitmed kliendid küsimusega, et kui valida börsipakett, siis milline on soodsaim?

Kui jälgida erinevaid meediaväljaandeid, siis peamiselt keskendutakse marginaali suurusele, mingil määral räägitakse ka kuutasust, kuid puudub tervikpilt. Pole siis ime, et tavatarbija jaoks jääb segaseks, millise paketi kasuks otsustada. Siinkohal tuleb appi erapooletu võrdlusportaal Elektrihind.ee.

Kuidas kujuneb börsipaketi hind?

Selleks, et leida soodsaim börsipakett, tuleb enne aru saada, millistest tasudest koosneb igakuine elektriarve. Börsipaketi hinna moodustavad tasu elektrienergia eest, müüja marginaal, kuutasu, käibemaks ja muud võimalikud lisatasud (nt ühisarve, kindlustus jms). Elektri igatunnist hinda dikteerib Põhjamaade energiabörs. Millal see tõuseb ja millal langeb, ei oska keegi täpselt öelda, kuid hinda on võimalik senise hinnaajaloo põhjal prognoosida. Marginaali ja kuutasu määravad energiamüüjad.

Millist börsipaketti siis valida?

Täna pakuvad Eesti peamised energiamüüjad kokku 20 erinevat börsipaketti. Paketid erinevad üksteisest börsimarginaali ja kuutasu suuruse poolest. Kui need kõrvuti panna, siis pilt on üpris kirju ja valikut raske teha. Näiteks, kui vaadata elektrimüüjate soodsaima börsimarginaaliga pakette koos, siis Elektrihind.ee andmeil on tulemus järgnev:

Börsipaketid marginaali, kuutasu ja ühikuhinnaga.

*Tabel on koostatud 29.06.2023 seisuga. Ühikuhind on arvutatud Eesti leibkonna keskmise aastatarbimise 3066 kwh ja prognoositud börsihinna (viimase 2 kuu aritmeetiline keskmine Nord Pooli börsi elektrihinnast) alusel.

Esmapilgul võib tunduda, et tark otsus oleks valida pakett odavaima börsimarginaali põhjal, kuid arvesse peab võtma kõiki hinnakomponente. Tõde selgub aastase tarbimise põhjal. Pakette omavahel võrrelda aitab keskmine ühikuhind, mis võtab arvesse kõiki tasusid koos käibemaksuga.

Kui võtta aluseks Eesti keskmise leibkonna tarbimine 3066 kwh, siis soodsaim valik on 220 Energia börsipakett.

Börsipakettide võrdlus 3066 kwh/a tarbimise juures.

Neli korda suurema tarbimisega kliendil avaneb aga hoopis teistsugune võrdlustabel:

Börsipakettide võrdlus 12 264 kwh/a tarbimise juures.

Hinnakonkurents Eesti energiaturul on tihe. Elektrimüüjad muudavad oma hindu iga kuu, mõni lausa iga nädal. Seega praeguste uudiste valguses on tarbija vaatest tark võrrelda kuu alguses erinevate pakettide hindu ja tingimusi ning lähtuvalt isiklikust elektritarbimisest otsustada, kas tal on hetkel sobivaim pakett või tasub seda vahetada. Paketi vahetamine interneti teel on lihtne ja selleks kulub kuni 15 minutit.

Avaldatud:
30 June, 2023

Märksõnad:
, , , ,

« Kõik postitused

Elektrihind.ee – это инструмент сравнения со знаком доверия Департамента конкуренции.
{{ 'nl_slogan' | translate }}
{{ 'nl_help' | translate }}
{{ 'nl_agreed_require' | translate }}

{{ 'nl_thanks' | translate }} {{ 'nl_thanks_close' | translate }}

Они говорят о нас

© 2024 Elektrihind.ee

[email protected]